Pożywne przekąski do zabrania w podróż

Podczas krótkiej wycieczki lub dalszej podróży wcześniej czy później pojawia się głód. Warto zabrać jedzenie ze sobą, żeby nie kupować tłustych i niezdrowych produktów na stacjach benzynowych lub w innych przypadkowych miejscach. Polecamy smakołyki, które są sycące, a na dodatek o wiele zdrowsze niż fast foody. Poznaj nasze pomysły i skorzystaj z nich, gdy tylko będziesz wyruszać w drogę.

Jakie przekąski warto zabrać w podróż?

Pożywna przekąska przyda się, gdy planujemy spędzić cały dzień w górach lub na innej pieszej albo rowerowej wycieczce. Będzie też świetnym rozwiązanie podczas długiej podróży samochodem, autokarem lub pociągiem. Najprostsze rozwiązanie to przygotowanie kanapek. Mogą to być lekkie warianty z hummusem i ewentualnym dodatkiem kiełków albo warzyw. Gdy potrzebne jest coś bardziej treściwego, możesz przygotować smażony kotlet schabowy, dodać do niego surówkę i włożyć do bułki. Słodkie przekąski zawsze są mile widziane, ale lepiej, żeby nie były ze sklepu. Najlepiej zrobić własne ciasteczka owsiane lub batoniki musli. Możesz wybrać dowolne orzechy, rodzynki, migdały albo żurawinę. Do zdrowych produktów należą oczywiście świeże owoce. Pamiętaj, aby te, które są bardziej miękkie włożyć do odpowiednich pojemników. Nie każdy lubi warzywa, ale w dłuższej podróży dobrze mieć przy sobie pokrojoną w paski czerwoną i żółtą paprykę, rzodkiewkę, kawałki kalarepy albo słupki marchewki. Zdecydowanie bardziej sycące będą jednak muffiny, tartaletki i różnego rodzaju bułeczki. Zajrzyj do naszych przepisów, aby wybrać coś smacznego dla siebie.

Muffinki jajeczne z cukinią

Muffinki to specyficznie wyglądające ciastka w formie wysokich babeczek, w których mogą być zatopione różne dodatki. Możesz je przygotować na słodko, ale o wiele pożywniejsza będzie wersja wytrawna. Przekonaj się, jak przygotować muffinki jajeczne: https://uwielbiam.pl/przepis/muffinki-jajeczne. Jako dodatki wybraliśmy cukinię oraz fetę. Taką przekąskę wykonasz szybko i docenisz jej sycący charakter.

Tartaletki z burakami i serem feta

Tartaletki są miniaturowymi wersjami tart. Oznacza to, że mają kruchy spód z podwyższonymi brzegami. Mogą być wypełnione słodkimi kremami, budyniem i owocami, ale powstaje też coraz więcej wariantów wytrawnych. Oto jedna z naszych propozycji:  https://uwielbiam.pl/przepis/tarteletki-z-burakami-serem-feta-i-orzechami. We wnętrzu tartaletek postanowiliśmy umieścić gotowane buraki, ser feta i orzechy zalane masą śmietanowo-jajeczną. To połączenie smakowe podbija podniebienia wielu osób.

Drożdżowe bułeczki z cukinią i mozzarellą

Drożdżowe bułeczki są smaczne i pożywne bez względu na to, czy mają wyraziste dodatki. W wielu sytuacjach sprawdzą się proste bułeczki z rodzynkami, ale dziś mamy dla Ciebie propozycję wytrawną, która sprawi, że szybko zaspokoisz głód: https://uwielbiam.pl/przepis/drozdzowe-buleczki-z-cukinia-mozarella-i-salami. Pokrojona w plastry cukinia powoduje, że nabierają szczególnego smaku, a jeszcze przyjemniejsze doznania zapewnia roztopiony, ciągnący się ser mozzarella.

Bułeczki z rabarbarem

W czasie podróży doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju drożdżówki. Warto zwrócić uwagę, aby nie były zbyt słodkie, ponieważ za duża ilość cukru może wywołać uczucie zmęczenia. Dlatego zdecydowaliśmy się na przedstawienie przepisu na bułeczki z kwaskowym rabarbarem, który zrównoważy słodki smak i zapewni lekkie orzeźwienie. Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/buleczki-z-rabarbarem, aby dowiedzieć się, jak je wykonać Miękkie i puszyste ciasto powoduje, że bułeczki rozpływają się w ustach.

Gofry serowe z boczkiem i sadzonym jajkiem

Jajko należy do jednych z najpożywniejszych produktów. Jak je przygotować, aby nie było to tradycyjne, nudne jajko na twardo? Zdecyduj się na gofry z jajkiem sadzonym oraz boczkiem. Spakowane do pojemnika bezpiecznie przetrwają podróż. Zobacz cały przepis na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/serowe-gofry-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem. Jedzone na zimno będą smakować równie dobrze jak przygotowane przed chwilą.

Dodaj komentarz