Jakie wartości odżywcze mają jajka?
Przede wszystkich spośród wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego jaja są najbardziej wartościowym źródłem białka. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w łatwo przyswajalnej dla organizmu postaci. Ale są jeszcze inne powody, dla których warto jeść jajka. Kryją one w sobie bogactwo witamin z różnych grup, w tym z grupy B (B2 i B12), które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich też witaminy A, D, E i K odpowiedzialne m.in. za spowalnianie procesu starzenia komórek oraz za utrzymanie w dobrym stanie zębów i kości.
Kolejnym powodem, dla którego warto jeść jajka, są obecne w nich minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają system odpornościowy, a także poprawiają pamięć i koncentrację. Równie ważne są barwniki – ksantofile, które zapobiegają odkładaniu się złogów tłuszczu w ścianach naczyń tętniczych. Do tej grupy należy m.in. luteina, znana z niezwykle korzystnego wpływu na wzrok.
Ile jajek spożywać?
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia zdrowa dorosła osoba powinna spożywać do 10 jaj tygodniowo. Należy przy tym uwzględnić również te jajka, które są „ukrytym bohaterem” wielu potraw, czyli np. te obecne w wypiekach. A co z zależnością: jajka a cholesterol? Norma dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu jest niższa — powinny zjadać maksymalnie 3 jaja w tygodniu.
Jakie jajka wybierać?
Obecnie sklepy oferują szeroki wybór rodzajów jaj – od tych z chowu klatkowego po te z hodowli ekologicznych. Badania nie udowodniły zależności między pochodzeniem jaj a ich wartością odżywczą, warto jednak zwrócić uwagę na warunki życia znoszących je kur – najbardziej etycznym wyborem są tzw. zerówki, czyli jajka oznaczone symbolem „0”. Dla urozmaicenia diety można sięgnąć też po jaja przepiórcze lub perlicze, które cechuje niższa zawartość tłuszczu i cholesterolu.