Plusy i minusy diety wegańskiej

Dieta wegańska zakłada rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego: nie tylko z mięsa, ale także z jaj oraz nabiału. Jakie korzyści przynosi postawienie w menu na warzywa, owoce, nasiona i orzechy? Jakie wady ma stosowanie tak, wydawałoby się, zdrowego jadłospisu?

Minusy diety wegańskiej

Główną wadą rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego jest ryzyko niedoborów i powstawania chorób. Trudno zbilansować dietę wegańską: wraz z posiłkami roślinnymi nie dostarczymy sobie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i DHA, witaminy B12, wapnia, witaminy D, żelaza, cynku oraz białka. Może to prowadzić do chorób kości, anemii, problemów ze wzrokiem oraz trawieniem, dlatego warto sięgnąć po odpowiednie witaminy dla wegan.

Plusy diety wegańskiej – dlaczego warto zostać weganinem?

  • Mniejsza zapadalność na niektóre choroby

Badania wykazały, że dieta bezmięsna zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, ponieważ zawiera tylko zdrowe tłuszcze roślinne. Z tego samego względu dieta wegańska jest także zdrowa dla serca oraz jelit. Wśród stosujących ją osób maleje zapadalność na cukrzycę oraz nowotwory – dzięki ograniczeniu produktów wysokoprzetworzonych oraz tych zawierających tłuszcze zwierzęce i sztuczne dodatki.

Korzyści zdrowotne wynikające z postawienia na dietę wegańską obejmują: zmniejszenie podatności na alergie, nowotwory i cukrzycę, poprawę funkcji układu immunologicznego i zdrowia serca, silniejsze kości i regularne ruchy jelit. Dzieje się tak za sprawą redukcji spożycia żywności przetworzonej i bardziej wyrównanego poziomu białka, błonnika i tłuszczu. Zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy z owoców i warzyw, a także zdrowych tłuszczów z orzechów, fasoli i ziaren, sprawia, że pozytywne skutki zdrowotne weganizmu są niezaprzeczalne.

  • Zdrowsza dieta

Dieta wegańska oparta jest na produktach roślinnych pełnych zdrowych, hamujących procesy starzenia i poprawiających odporność przeciwutleniaczy, tłuszczów z orzechów, ziaren, warzyw strączkowych oraz błonnika. Dobrze skomponowana – zapewnia harmonię między składnikami odżywczymi. Sprzyja też rezygnacji z niezdrowych nawyków.

  • Troska o zwierzęta

Niezaprzeczalną zaletą i powodem, dla którego większość ludzi decyduje się na weganizm, jest minimalizowanie cierpienia zwierząt. Chodzi nie tylko o niespożywanie mięsa i jego przetworów, ale także o sprzeciw wobec często niewłaściwej hodowli, np. kur niosek lub krów mlecznych. Dieta wegańska to wybór podyktowany troską o środowisko.

  • Łatwiejsza walka z otyłością

Rezygnacja z tłuszczów zwierzęcych na rzecz warzyw, owoców, orzechów i ziaren odbija się także pozytywnie na naszej wadze. Weganom o wiele łatwiej więc walczyć z nadmiarem kilogramów.

Dodaj komentarz