Jak się odżywiać przed i po operacji?

Dieta

Jak się odżywiać przed i po operacji to pytanie, które zadaje sobie wielu pacjentów na całym świecie. Jak się okazuje, odpowiednio dobrana dieta przyśpiesza proces powrotu do zdrowia. Sprawia, że proces rekonwalescencji przebiega zdecydowanie szybciej? Co w związku z tym jeść przed operacją? Jakie jest odpowiednie jedzenie po operacji?

Leczenie żywieniowe: co to takiego?

Po terminem tym kryje się takie żywienie, którego zadaniem jest poprawa oraz utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia. Właściwie dobrane żywienie medyczne wpływa korzystnie na przebieg terapii, a także osiągane efekty. Pozwala dostarczyć osobie chorej wszystkich niezbędnych dla organizmu składników pokarmowych o charakterze budulcowym oraz energetycznym.

Co jeść przed operacją?

Osoby, które odżywione są prawidłowo mogą przyjmować normalne posiłki do wieczora poprzedzającego operację. Na około trzy godziny przed podaniem znieczulenia dopuszczalne jest przyjmowanie czystych płynów. Dzięki temu organizm jest skutecznie chroniony przed powstaniem odwodnienia przed operacją. Coraz częściej mówi się również o tym, aby pacjent przygotowywany do operacji otrzymywał napoje bogate w węglowodany. Dzięki niemy przedoperacyjny głód jest zdecydowanie mniejszy. Korzystnie wpływa to również na poziom niepokoju. Znaczenie żywienia przedoperacyjnego rośnie w przypadku pacjentów niedożywionych. Wyniki leczenia chirurgicznego są w tej grupie lepsze, jeśli na około tydzień – dwa przed operacją chory zostaną poddani żywieniu dojelitowemu.

Co jeść po operacji?

Co można jeść po operacji to pytanie, które zadają sobie chyba wszystkich czekający na zabieg chirurgiczny. Dieta pacjentów pooperacyjnych powinna być skomponowana tak, aby pozwolić na szybki powrót do zdrowia, ograniczyć ryzyko powstania powikłań i pozwolić na szybkie wyjście do domu. Możliwe staje się to wówczas, gdy procesy kataboliczne zostają maksymalnie zminimalizowane, co pozwala na przewagę procesów anabolicznych. Dieta płynna może stanowić w przypadku pacjentów pooperacyjnych istotny element procesu żywienia. W cięższych przypadkach niezbędne może okazać się zastosowanie żywienia dojelitowego oraz pozajelitowego. Do kiedy należy stosować taką formę żywienia? Przyjmuje się, że aż do momentu, kiedy osoba mająca za sobą zabieg operacyjny będzie w stanie drogą doustną spożyć przynajmniej siedemdziesiąt procent jej dziennego zapotrzebowania zarówno ma białko, jak i energię. Należy podkreślić, że po zabiegu zapotrzebowanie na białko jest większe niż w przypadku osoby zdrowej. Niezbędne jest ono bowiem do tego, aby odbudowane mogły zostać uszkodzone tkanki.

Co jeść po operacji hemoroidów?

W tym przypadku zalecana jest płynna dieta, która pozwoli na wypróżnianie rzadkiem stolcem. W ciągu doby należy wypić nie mniej niż około trzech litrów płynów.

Co jeść po operacji ginekologicznej?

Kobiety, które mają za sobą operację ginekologiczną powinny sięgać po produkty bogate w witaminę C, A, E, K, cynk oraz białko. Odpowiednia ilość tych składników w diecie sprawi, że rany pooperacyjne będą goiły się szybciej. W diecie nie może zabraknąć takich produktów, jak fasola, drób, ryby, orzechy. Wskazane jest sięganie po odżywki białkowe.

Co jeść po operacji pęcherzyka żółciowego?

Po operacji woreczka żółciowego istotne jest wyeliminowane takich produktów, jak świetana i tłuste sery, warzywa kapustne, strączkowe, cebula i czosnek, mocne wywary mięsne oraz warzywne. Niewskazane są wszystkie produkty tłuste, alkohol, kawa i herbata. Sięgać można natomiast po warzywa i owoce ugotowane oraz obrane, mleko i przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, chude ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *