Co to są naturalne probiotyki?

Pozostałe

Wiele osób zastanawia się, co to są naturalne probiotyki. Są to różnego typu produkty spożywcze, które poprawiają pracę układu pokarmowego, a także chronią florę mikrobiologiczną żołądka i jelit. Jest to szczególnie ważne podczas antybiotykoterapii. Tego typu produkty są powszechnie dostępne. Bez problemu możemy również wkomponować je do codziennej diety.

Jak naturalne probiotyki działają na jelita?

Naturalne probiotyki nie są obojętne dla jelit. Przede wszystkim wspierają trawienie, a także eliminację toksyn i szkodliwych związków. Ponadto tworzą one barierę ochronną, która niweluje ryzyko występowania nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Naturalne probiotyki w ciąży są w szczególności wskazane w przypadku uporczywych zaparć, czy też biegunek. Ciąża bardzo często negatywnie oddziałuje na nasz układ pokarmowy, tak więc wymaga on szczególnego wsparcia.
Naturalne probiotyki przy antybiotykach chronią przez uszkodzeniem delikatnej flory biologicznej. Zmniejsza ty ryzyko występowania np. niestrawności lub biegunek, co jest bardzo częstym problemem osób przyjmujących silne leki. Warto wspomnieć, że wiele produktów spożywczych z tej grupy jest odpowiednich dla dzieci.

Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?

Za naturalne probiotyki uznaje się przede wszystkim: przetwory mleczne, domową kapustę kiszoną, ogórki kiszone, kwas chlebowy. Podczas antybiotykoterapii najczęściej sięgamy po maślanki, jogurty naturale, czy też kefiry. Ważne jest, aby wybrać produkty o prostym i wysokojakościowym składzie. Im krótszy skład, tym lepiej. Dobrze jest, aby miały one dużą ilość dobroczynnych szczepów bakterii (10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus na 1 g). Pamiętajmy, aby wybierać wyłącznie produkty mleczne bez cukru. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać jogurt naturalny lub maślankę samodzielnie.
Kapusta kiszona polecana jest podczas detoksykacji organizmu. Dzięki niej można pozbyć się szkodliwych bakterii, a także pobudzić układ trawienny do pracy. Podobnie działają ogórki kiszone.

Źródło: Viridian Polska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *