Mięso mielone – uniwersalny składnik w Twojej kuchni

Mięso mielone to uniwersalny składnik wielu znanych i lubianych dań. Zapiekanki, pierogi czy spaghetti to tylko kilka przykładów jego użycia, chociaż dla wielu osób najważniejsze jest inne danie kotlety mielone.

  • Mięso mielone – zamów przez Internet
  • Mięso białe i czerwone – właściwości
  • Mięso – na co warto uważać i jakich zasad przestrzegać?

Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu bez kotletów mielonych, jednak nie zapominajmy też o innych daniach z mielonym mięsem.

Mięso mielone – zamów przez Internet

Klopsiki w sosie pomidorowym, zapiekanka ziemniaczana, kotlety mielone i wiele innych dań do przygotowania potrzebują mięsa mielonego. Supermarket internetowy frisco.pl oferuje wiele jego rodzajów. Każdy produkt jest świeży i starannie zapakowany. Biorąc pod uwagę, że większość osób przez zabiegany styl życia nie ma ma czasu, by kupić mięso i mielić je przy użyciu domowej maszynki, warto zdecydować się na mięso mielone online. Siedząc wygodnie przed komputerem, dzięki kilku kliknięciom możemy kupić gotową mielonkę, przygotowaną najczęściej na bazie mięsa wołowego oraz wieprzowego. Dostępne są też mielonki z cielęciny, indyka albo wyłącznie z wołowiny. Mięso, z którego są produkowane, pochodzi od najlepszych krajowych producentów, a jego jakość potwierdzona jest certyfikatami hodowli ekologicznej. Dodatkowo nie musimy tracić czasu na stanie w kolejkach. Szybkie zakupy online ułatwią nam przygotowanie szybkiego obiadu dla całej rodziny.

Mięso białe i czerwone – właściwości

Wg. dietetyków mięso białe powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu, natomiast mięso czerwone tylko kilka razy w miesiącu. Mięso białe i czerwone to źródła łatwo przyswajalnego białka, cennych aminokwasów, których organizm nie jest wstanie sam wytworzyć oraz żelaza. W pierwszej kolejności warto jeść mięso białe z indyka lub kurczaka, ponieważ ma mniej tłuszczu i zdecydowanie więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią przed chorobami serca. Mięso z kurczaka zawiera stosunkowo mało wapnia, ale za to dużo cynku, fosforu, siarki i miedzi oraz witaminy z grupy B. Statystyki podają, że osoby spożywające nadmierne ilości wieprzowiny i wołowiny, a stroniące od owoców i warzyw, są bardziej podatne na choroby układu krążenia. Warto więc zachować zdrowy umiar i stosować zbalansowaną dietę. Świetnej jakości mięso znajdziesz na mięso mielone drobiowe w sklepie frisco.pl.

Mięso – na co warto uważać i jakich zasad przestrzegać?

Warto przywiązywać wagę do rodzaju mięsa i skrupulatnie wybierać wielkość jego porcji. Nadmiar mięsa w diecie, podobnie jak całkowita rezygnacja z tego składnika ze swojego jadłospisu, mogą prowadzić do przykrego w skutkach spustoszenia w organizmie. Najwięcej wartości odżywczych ma świeże mięso; nie warto go mrozić, bo podczas tego procesu straci wiele cennych witamin. Nie ma sensu kupować go na zapas, a te długo przechowywane (nawet w lodówce), dość szybko się psuje.

Mięso najlepiej trawi się w wersji gotowanej, duszonej bez obsmażania i pieczone bez tłuszczu, z kolei przygotowane na parze jest soczyste, lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Dobrze jest, gdy mięso dusimy w sosie własnym, bez tłuszczu czy wody – sprawia to, że zachowuje się wiele wartości odżywczych. Walory smakowe mięsa możemy wzbogacić poprzez dodanie różnych przypraw, warzyw i ziół.

Dodatkowo dietetycy nie odradzają grillowania mięsa, jednak zalecają, by robić to w folii, ponieważ wtedy tłuszcz nie kapie prosto na ogień i nie tworzy się dym, który zawiera szkodliwe substancje.

Jeśli potrzebujesz świeżego mięsa wysokiej jakości, zajrzyj na https://www.frisco.pl/c,3386/cat,swieze-mieso-i-wedliny-mieso/stn,searchResults. Bogaty wybór produktów zaspokoi wszystkie potrzeby kulinarne.

Dodaj komentarz