Cynamon, przyprawa powszechnie stosowana w kuchni w celu polepszenia smaku potraw, kryje w sobie wiele substancji wykazujących pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W czym tkwi prozdrowotna tajemnica cynamonu?
Szukając skutecznej metody na łagodzenie powszechnych dolegliwości zdrowotnych, takich jak przeziębienie czy problemy trawienne, warto sięgnąć po produkty, które zazwyczaj mamy w kuchni. Przyprawy stosowane wyłącznie w celu polepszenia potraw, okazują się bogatym źródłem cennych dla zdrowia substancji. Doskonałym tego przykładem jest cynamon. Prozdrowotne właściwości wykazuje również olejek cynamonowy pozyskiwany z cynamonowca.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne cynamonu
Cynamon tak naprawdę nigdy nie był traktowany wyłącznie jako zwykła przyprawa do stosowania w kuchni. Już starożytni Grecy, Rzymianie, Egipcjanie, a także Hindusi i Chińczycy wykorzystywali jego właściwości lecznicze[1]. Uważano wręcz, że jest pokarmem bogów. W medycynie hinduskiej stosowano go nawet w leczeniu cukrzycy[2]. Oczywiście współcześnie już wiemy, że poważnych schorzeń cynamonem wyleczyć się nie da, jednak tkwi w nim ogromny potencjał w łagodzeniu “codziennych” dolegliwości.
Cynamon bardzo dobrze sprawdza się przy problemach trawiennych. Może przynieść ukojenie, gdy dokuczają nam wzdęcia, zgaga czy biegunka[3]. Wykazuje też działanie pobudzające łaknienie. Sprzyja wydzielaniu żółci i soków trawiennych oraz zwiększa wchłanianie składników odżywczych[4].
Jak stosować cynamon na dolegliwości zdrowotne?
Cynamon przede wszystkim używany jest w kuchni jako przyprawa do potraw i deserów. Warto stosować go jednak nie tylko w celach kulinarnych, ale i kiedy pojawiają się łagodne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak zgaga czy wzdęcia (można wówczas przygotować ciepłą herbatę z dodatkiem cynamonu). W ten właśnie sposób wykorzystuje się właściwości cynamonu w Indiach, gdzie tzw. herbata Chai zalecana jest na poprawę trawienia.
Trzeba jednak pamiętać, że cynamon powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Nadmierne dodawanie cynamonu do potraw może być niekorzystne dla naszego zdrowia.
Odkryj tajemnicę skuteczności olejku cynamonowego
Z kory i liści cynamonowca pozyskiwany jest olejek, zawierający esencję substancji bioaktywnych izolowanych z cynamonu[5]. Olejek z liści zawiera 65-85% eugenolu[6], który charakteryzuje się nie tylko przyjemnym zapachem, ale również właściwościami antyseptycznymi. Z jego składu wyróżnić można również garbniki, kuminol, terpeny, seskwiterpeny itd.[7]
Olejek cynamonowy doskonale sprawdza się w przypadku łagodnych zaburzeń prawidłowej pracy układu pokarmowego, takich jak: niestrawność, wzdęcia, brak łaknienia[8]. To składnik wielu preparatów regulujących trawienie, gdyż delikatnie pobudza wydzielanie soków trawiennych i wpływa na przyswajanie pokarmu. Dodatkowo przeciwdziała nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne[9].
Warto sięgnąć po olejek cynamonowy również przy przeziębieniu, gdyż działa rozgrzewająco.
Olejek cynamonowy – kiedy i jak go używać?
Olejek cynamonowy to jeden z ważniejszych składników wielu naturalnych preparatów ziołowych o właściwościach profilaktycznych, łagodzących objawy przeziębienia czy dolegliwości dyspeptyczne, ból mięśni czy swędzenie po ugryzieniu owadów.
W celu rozgrzania organizmu i polepszenia samopoczucia przy przeziębieniu olejek cynamonowy stosujemy zewnętrznie, do nacierań. Delikatne masaże wskazane są także w przypadku bólu mięśni czy głowy. Doustnie przyjmowany jest przy zaburzeniach trawiennych i dolegliwościach dyspeptycznych.
[1]
Prozdrowotne właściwości cynamonu, K. Kaławaj, M.K. Lemieszek, [Materiały źródłowe]
[2]
Tamże.
[3]
Tamże.
[4]
Tamże.
[5]
Prozdrowotne właściwości cynamonu, K. Kaławaj, M.K. Lemieszek, [Materiały źródłowe].
[6]
Tamże.
[7]
Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, D. Sztaba. [Materiały źródłowe]